Bronte

The Treehouse is a family home on a steep block in Sydney’s Eastern Suburbs. By inverting the typical arrangement of a two storey house and placing the living areas on the top floor the house is flooded with light and captures an outlook into the treetops. Circulation springs off the entry void and stair which is sculptural, lit from above and leads people directly to the top living level. The house is relatively modest in size. All bedrooms open off the central stair area on the lower level. The garden is an important feature of the house, viewed from all rooms and extended through the use of planter beds, creepers and cascading succulents. Every room feels generous and immersed in nature. Finishes are muted but warm and create a calm, uplifting quality to the home.

Architect: Madeleine Blanchfield
Photography: Anson Smart